Main content

Podcast VIPP 5: Arno Rutte over de meerwaarde van PGO’s

Nieuws

Er zijn instellingen die zich afvragen wat de meerwaarde van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is ten opzichte van het patiëntenportaal. Die meerwaarde is evident, in de ogen van Arno Rutte: zowel de patiënt als zijn zorgverlener krijgt meer inzicht in de gegevens, en daarmee in de gezondheid van de patiënt. Dit zegt Rutte in de podcast van VIPP 5.

Podcast Slimme Zorg

Rutte was van 2012 tot 2019 Tweede Kamerlid voor de VVD, en hield zich bezig met de zorg. Tegenwoordig is hij adviseur bij Vintura en zelfstandig public affairs-adviseur. Rutte maakt bovendien de podcast Slimme Zorg, waarin hij met mensen uit de sector in gesprek gaat over manieren om de zorg in Nederland goed, toegankelijk en betaalbaar te maken. Een belangrijk thema in zijn podcast is digitale zorg.

Meerwaarde PGO’s

In de podcast van het VIPP 5-programma vertelt Rutte dat er nog grote stappen gezet moeten worden rond PGO’s. Hij ziet tegelijkertijd wel de meerwaarde die PGO’s kunnen hebben. Een PGO kan de patiënt inzicht geven in alle informatie over zijn eigen zorg en gezondheid, of dat nou informatie betreft afkomstig van een ziekenhuis, huisarts of een fysiotherapeut.

Centra met zorgcoördinatie

“Als iedereen in dit land een PGO heeft, en dit gebruikt, kan het een fantastisch instrument zijn”, stelt Rutte. In het ideale zorgstelsel dat hij voor zich ziet, komen er centra waarin de zorg rond de patiënt wordt gecoördineerd. Daarbij kunnen PGO’s een grote rol spelen, doordat daarin alle informatie over de patiënt kan worden verzameld. De politiek kan volgens hem daarin een rol spelen door te zeggen dat vanaf een bepaalde datum iedereen in Nederland die dat wil, een PGO moet kunnen gebruiken.

Luister naar het gesprek met Arno Rutte in de VIPP 5-podcast. Hierin komen mensen aan het woord die interessante en inspirerende verhalen te vertellen hebben over de digitale uitwisseling van patiëntgegevens. Je beluistert de podcast op Spotify of in de podcast-app op je smartphone.

VIPP

Wil je meer informatie over Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling tussen Patiënt & Professional (VIPP)? Word dan lid van de werkgroep op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.