Main content

Podcast Goede Zorg Proef je: “Met gezonde voeding bijdragen aan gezonder Nederland”

Nieuws

“Met goede voeding bijdragen aan een gezonder Nederland.” Dat is de missie van het project Goede Zorg Proef Je, dat wordt uitgevoerd door de Alliantie Voeding in de zorg. Zo’n 2 jaar geleden ging het project van start als onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Doel van Goede Zorg Proef Je: een gezond voedingsaanbod realiseren in alle Nederlandse ziekenhuizen en andere zorginstellingen voor 2030. 

Uniek aan Goede Zorg Proef Je is dat er niet alleen naar het voedingsaanbod voor patiënten wordt gekeken, maar ook naar dat van bezoekers en medewerkers. Het project wil kennis over een gezond voedingsaanbod verzamelen en verspreiden. Leonie Horne, projectcoördinator bij Goede Zorg Proef Je, vertelt: “De afdeling P&O stimuleert vaak beweging bij medewerkers, maar kan ook een rol hebben in een gezond eetpatroon. Een gezond ziekenhuis begint bij de eigen medewerkers.”

Gezonde opties toevoegen

Dat wordt onder meer gedaan door gezonde opties toe te voegen aan het aanbod. “We halen niks weg, we voegen wat toe. Zo heeft men meer opties om een gezondere keuze te maken”, vertelt Horne. Goede Zorg Proef Je telt inmiddels 11 voorhoedeziekenhuizen die het doel in 2022 behaald willen hebben, in plaats van in 2025 of 2030. Eén van die ziekenhuizen is het Martini ziekenhuis in Groningen, dat alle frituursnacks uit het assortiment heeft gehaald.

Zelf aan de slag willen

Ongeveer een kwart van de ziekenhuizen is nu aangesloten bij Goede Zorg Proef Je. Ziekenhuizen zijn van harte welkom om nog aan te sluiten. Belangrijk hierbij is volgens Horne dat ze zelf aan de slag moeten willen om een gezond voedingsaanbod te realiseren. De tweede stap is een mail sturen voor een intake en kennismaking. 

Beluister alle podcasts van de NVZ.

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.