Main content

Patiëntveiligheid sterk verbeterd volgens ziekenhuispersoneel

Nieuws

De patiëntveiligheidscultuur in ziekenhuizen is de afgelopen jaren verbeterd, vinden zorgverleners. Het Nivel en Amsterdam Public Health Institute onderzochten verschillende kenmerken van een veilige cultuur in het kader van de landelijke Monitor Patiëntveiligheid in ziekenhuizen (pdf). Een veilige cultuur in het ziekenhuis, waarbij vergissingen en incidenten bespreekbaar zijn, kan incidenten en onveilige situaties voor patiënten voorkomen. 

De patiëntveiligheid is sterk verbeterd ten opzichte van 2012, blijkt uit onderzoek onder 3014 medewerkers van 5 Nederlandse ziekenhuizen. Uit de meest recente meting (2020) blijkt dat ruim 62% van de respondenten zeer te spreken is over de patiëntveiligheid op hun eigen afdeling. 34% vond de veiligheid acceptabel. Opvallend was dat het verplegend personeel negatiever was over de patiëntveiligheid dan het medisch en overig personeel.

Ziekenhuismedewerkers zijn veerkrachtig

Ziekenhuispersoneel blijkt bovendien veerkrachtig te zijn. Zij kunnen zich snel aanpassen aan veranderende situaties en gaan vaak veerkrachtig om met crisissituaties of werkdruk. Artsen blijken meer veerkracht te hebben dan de verpleging en overige medewerkers. Lees meer over het onderzoek op de site van het Nivel.

Bekijk de landelijke Monitor Patiëntveiligheid in ziekenhuizen (pdf). 

Deel kennis en ervaringen op NVZ Kennisnet

Wil je kennis en ervaringen delen met andere NVZ-leden? Word dan lid van NVZ Kennisnet en meld je aan voor relevante werkgroepen. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van NVZ Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over diverse onderwerpen.

Meer over patiëntveiligheid