Main content

Opwaarts effect in prijsindexcijfers 2022

Nieuws

Er is een opwaarts effect te zien in de prijsindexcijfers 2022 (pdf). In de Macro Economische Verkenning (MEV) 2022 zijn de effecten te zien van de aantrekkende economie in 2021 en verwachting voor 2022. Dit heeft een opwaarts effect in de ontwikkeling van de Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (ova). Op basis van de MEV 2022 wordt het gewogen gemiddelde prijsindexcijfers geraamd op 3,27%.

Kaders, tarieven en prijzen

Het Centraal Planbureau (CPB) actualiseert 4 keer per jaar haar ramingen. De prijsindexcijfers, in beginsel gebaseerd op ramingen van het CPB, zijn belangrijk voor de omvang van financiële kaders, voor tarieven en prijzen. Deze zijn namelijk bepalend voor het bedrag dat aan het macrokader wordt toegevoegd om hiervoor te compenseren en het percentage waarmee de tarieven van het gereguleerd segment door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) worden verhoogd. Lees meer over de prijsindexcijfers.

Deel kennis en ervaringen op NVZ Kennisnet

Wil je kennis en ervaringen delen met andere NVZ-leden? Word dan lid van NVZ Kennisnet en meld je aan voor relevante werkgroepen. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van NVZ Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over diverse onderwerpen.

Meer over sectorontwikkeling