Main content

Oproep Ad Melkert Radio 1: Stel patiëntenzorg veilig voor 2021

Nieuws

Om te voorkomen dat door de coronapandemie de wachtlijsten in de zorg verder oplopen, moet het Kabinet extra geld vrijmaken. Voor het realiseren van inhaalzorg en om voldoende medewerkers in de zorg aan te trekken. Aan de vooravond van de begrotingsbehandeling van VWS uit NVZ-voorzitter Ad Melkert zijn zorgen in een interview op Radio 1 bij Sven Kockelmann. Hij roept de Tweede Kamer op om de patiëntenzorg voor 2021 veilig te stellen: "Wij kunnen niet tegen patiënten zeggen: 'Het geld is op, wacht maar langer voordat u behandeld kan worden.'" Eerder stuurde de NVZ hierover al een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Inhaalzorg

De medewerkers in de ziekenhuizen halen alles uit de kast in de strijd tegen de coronapandemie. Daarnaast zorgen zij er voor dat ook de andere acute zorg doorgaat en niet-acute zorg tijdelijk wordt geleverd. Om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen ook in 2021 hun werk kunnen doen, is volgens de NVZ meer financiële ruimte nodig dan nu is voorzien in de rijksbegroting. De rijksbegroting gaat uit van een meerjarenafspraak waarbij een volledige rem wordt gezet op de groei in de ziekenhuiszorg. Volgens de NVZ moet deze afspraak tijdelijk in de ijskast. Vanwege de coronapandemie zijn extra middelen nodig voor het aantrekken van medewerkers, het inhalen van uitgestelde zorg en het aanjagen van slimme investeringen, zoals de digitalisering van de zorg

Daarnaast moeten ziekenhuizen volgend jaar veel uitgestelde zorg inhalen. Dit komt bovenop de reguliere zorg. Dit kan natuurlijk niet tegen een lagere vergoeding. "Ook moet er extra geïnvesteerd kunnen worden in voldoende handen aan het bed. Geld mag niet in de weg staan bij het helpen van de patiënten. Alle patiënten moeten tijdig geholpen kunnen worden", aldus de NVZ-voorzitter.

Arbeidsvoorwaarden

In het interview op radio 1 werd ook gesproken over de oproep van de vakbonden aan het kabinet om meer geld vrij te maken voor de arbeidsvoorwaarden in de zorg. Ad Melkert: "Ook wij roepen het kabinet op om meer budget voor arbeidsvoorwaarden vrij te maken. Ziekenhuizen moeten de ruimte houden om het beroep aantrekkelijk te houden. Dit zit niet alleen in het loon. Meer jonge mensen moeten kiezen voor een beroep in de zorg zodat ook het tekort aan werknemers afneemt. De ziekenhuizen hebben nu al moeite de begroting rond te krijgen en niet in de rode cijfers te komen. De minister moet daarom bijspringen. In sommige sectoren zijn ruimhartige regelingen om de gevolgen van de coronapandemie te compenseren. Het is gek dat wij hiervoor het vuur uit de sloffen moeten lopen", aldus Melkert op radio 1.

Deel kennis en ervaringen op NVZ Kennisnet

Wil je kennis en ervaringen delen met andere NVZ-leden? Word dan lid van NVZ Kennisnet en meld je aan voor relevante werkgroepen. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van NVZ Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over diverse onderwerpen.

Meer over sectorontwikkeling