Main content

Oproep aan Tweede Kamer: ondersteun samenwerking rondom preventie in de zorg

Nieuws

De NVZ en Federatie Medisch Specialisten (FMS) roepen de tweede kamer in een brief (pdf) op om de samenwerking rondom medische preventie te versterken. Op 7 juni spreekt de Tweede Kamer over dit thema. De samenwerking kan op 3 manieren versterkt worden.

  1. Integrale preventieprogramma’s over de schotten heen stimuleren.
  2. Digitalisering versterken.
  3. Financiële drempels wegnemen.

Passende zorg op tijd aanbieden op de juiste plek

Preventie gaat verder dan het promoten van een goede levensstijl en gezond gedrag. Het gaat ook over het aanbieden van passende zorg, op tijd en op de juiste plek. Goede hulp en begeleiding van kwetsbaren in het sociaal domein voorkomt dat de groep met lichamelijke, niet-medische klachten in het ziekenhuis komt. Goede samenwerking tussen alle betrokken partijen, zoals ziekenhuizen, medisch specialisten, huisartsen, verzekeraars en sociaal domein is dus noodzakelijk om deze groep passende zorg te kunnen bieden.

Bekijk de brief van de NVZ en FMS aan de Tweede Kamer (pdf).

Lees ook het interview en bekijk de video met Carina Hilders, bestuursvoorzitter van het Reinier de Graaf ziekenhuis, over levensloopgeneeskunde en preventie.


 

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.