Main content

Oproep aan Tweede Kamer: investeer in behoud en aantrekken ziekenhuismedewerkers

Nieuws

De Tweede Kamer spreekt op 5 juli over ziekenhuiszorg in een commissiedebat. In aanloop naar dit debat vraagt de NVZ aan de Tweede Kamer in een brief (pdf) om aan zorgprofessionals duidelijkheid te verstrekken over hun herstel en waardering na de enorme druk en inspanningen in de afgelopen bijna anderhalf jaar. Volgens de NVZ moeten extra middelen worden gereserveerd in de Rijksbegroting, in de orde van grootte van €600 miljoen voor de arbeidsvoorwaarden in de ziekenhuizen.

Aantrekken en behoud van meer medewerkers is noodzakelijk

In de brief geeft de NVZ aan dat het aantrekken en behoud van meer medewerkers noodzakelijk is om de ziekenhuiszorg en inhaalzorg in de komende jaren veilig te stellen. Volgens de NVZ zijn investeringen nodig in arbeidsvoorwaarden, werkondersteuning en het opleiden van extra medewerkers, door het voorzien in kostendekkende stagevergoedingen. Eerder stuurde de NVZ hierover al een brief aan de informateur.

Stimuleren professioneel zeggenschap en verantwoordelijkheid

Bijzondere aandacht gaat in de komende jaren uit naar het verder uitbouwen en stimuleren van professioneel zeggenschap en verantwoordelijkheid. De Tweede Kamer kan dit ondersteunen door zeker te stellen dat de subsidieregeling Kwaliteitsimpuls personeel ziekenhuiszorg (KiPZ) ook in de komende periode wordt doorgezet. En door de regering te vragen aanvullend een verpleegkundig impulsbudget te introduceren. 

Lees de brief aan de Tweede Kamer (pdf).

Deel kennis en ervaringen op NVZ Kennisnet

Wil je kennis en ervaringen delen met andere NVZ-leden? Word dan lid van NVZ Kennisnet en meld je aan voor relevante werkgroepen. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van NVZ Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over diverse onderwerpen.

Meer over arbeidsmarkt