Main content

NVZ vraagt Tweede Kamer steun voor professionele zeggenschap

Nieuws

Professionele zeggenschap en positionering van verpleegkundigen is essentieel in de ontwikkeling én het behoud van de grootste beroepsgroep in de ziekenhuizen. De NVZ, NFU en V&VN presenteerden begin september een actieplan voor het verbeteren van professionele zeggenschap. In aanloop naar de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer vraagt de NVZ in een brief (pdf) ook aan de politiek dit plan te steunen.

Breed gedragen actieplan

Het actieplan geeft een impuls aan: 

  1. Het verbeteren van de invloed en positie van verpleegkundigen
  2. Het bevorderen van het eigenaarschap van verpleegkundigen zodat zij vanuit hun professionaliteit verantwoordelijkheid nemen
  3. Het toerusten van verpleegkundigen voor sterkere professionele zeggenschap in partnerschap met andere zorgprofessionals.

Steun voor amendement 

Om deze plannen volgend jaar uit te kunnen voeren, moeten ze worden gefinancierd. De NVZ vraagt de Tweede Kamer daarom om een amendement van GroenLinks te steunen en daarmee een bedrag vrij te maken om de plannen uit te voeren.

Bekijk de brief van de NVZ aan de Tweede Kamer (pdf).

Deel kennis en ervaringen op NVZ Kennisnet

Wil je kennis en ervaringen delen met andere NVZ-leden? Word dan lid van NVZ Kennisnet en meld je aan voor relevante werkgroepen. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van NVZ Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over diverse onderwerpen.