Main content

NVZ pleit voor meer transparantie dure geneesmiddelen

Nieuws

De NVZ pleit voor meer transparantie rondom dure geneesmiddelen. Daarmee moet het aanbod aan zorg en geneesmiddelen veilig worden gesteld. Dit kan bereikt worden door meer transparantievereisten met producenten af te spreken. Ook een apart financieel kader voor dure geneesmiddelen introduceren binnen de zorgbegroting kan helpen. De NVZ doet deze oproep in een brief (pdf) in aanloop naar het schriftelijk overleg over dure geneesmiddelen in de Tweede Kamer van 13 januari.

Nieuwe innovatieve geneesmiddelen bieden meerwaarde voor veel patiënten. Ze zijn soms beter inzetbaar om een ziekte te bestrijden of kennen minder bijwerkingen dan de oude middelen. Maar de kosten van dure geneesmiddelen lopen steeds verder op. Tussen 2012 en 2018 groeiden de uitgaven aan dure geneesmiddelen van respectievelijk 6,8% naar 9,5% van de totale uitgaven aan medisch-specialistische zorg, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Actieprogramma

Om de toename aan de kosten voor dure geneesmiddelen in toom te houden, werken ziekenhuizen, artsen, verzekeraars en patiënten samen aan een actieprogramma. Bijvoorbeeld door scherp in te kopen en deze geneesmiddelen alleen in te zetten als het echt nodig is.

Deel kennis en ervaringen op NVZ Kennisnet

Wil je kennis en ervaringen delen met andere NVZ-leden? Word dan lid van NVZ Kennisnet en meld je aan voor relevante werkgroepen. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van NVZ Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over diverse onderwerpen.

Meer over sectorontwikkeling