Main content

Noodzaak en alternatieven van luchtbevochtiging in ziekenhuizen

Nieuws

Nederlandse ziekenhuizen maken vaak gebruik van luchtbevochtiging. Het merendeel (83%) conditioneert het gehele gebouw, waarbij 72% gebruik maakt van stoombevochtiging. Dit kost veel energie. Onderzoeksorganisatie TNO deed in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht onderzoek naar de noodzaak en alternatieven van luchtbevochtiging in ziekenhuizen. 

Binnenklimaat

Om het binnenklimaat te regelen, vraagt een ziekenhuis om veel geconditioneerde lucht. Bevochtiging is onderdeel hiervan en wordt vaak gerealiseerd door stoombevochtiging, waarbij gas de voornaamste energiebron is. Dit is een belangrijk onderdeel in het energiegebruik en de CO2-uitstoot van ziekenhuizen. Het mag alleen niet ten koste gaan van de veiligheid en het comfort van de patiënt en het personeel. 

Rapporten

De onderzoekers publiceerden 2 rapporten:

Financiering

Het onderzoek is gefinancierd door de NVZ, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ).

Duurzaamheid

Wil je meer informatie over Duurzaamheid? Word dan lid van de werkgroep Duurzaamheid & circulaire economie of de werkgroep Vastgoedontwikkeling op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.