Main content

Nationale Griepprikdag voor verhoging vaccinatiegraad

Nieuws

De Nederlandse Influenza Stichting organiseert op maandag 11 november de eerste Nationale Griepprikdag. Tijdens deze dag roepen staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), NVZ-bestuurslid Arno Timmermans, brancheorganisatie ActiZ en de seniorenorganisatie KBO-PCOB alle zorgverleners en mensen in risicogroepen op om de griepprik te halen. 

Lichte stijging vaccinatiegraad

Ondanks dat de vaccinatiegraad namelijk licht stijgt, is deze graad nog veel te laag. Als meer mensen zich laten vaccineren zullen er veel minder zieken zijn. Staatssecretaris Blokhuis: “Deze prik kan veel onnodig leed voorkomen. Gelukkig zien steeds meer mensen dat in en halen ze vaker een prik”.

Scepsis

“In Nederland heerst er onterecht scepsis over de jaarlijkse griepvaccinatie; het influenzavirus is gevaarlijker dan zomaar ‘een griepje’. Vorig jaar werden er 900.000 mensen ziek door het influenzavirus”, zegt griepexpert Ted van Essen, voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting. “Er wordt wereldwijd hard gewerkt aan betere griepvaccins, maar verhoging van de vaccinatiegraad helpt net zo goed.”

Griepprik voor zorgleners van groot belang

Epidemieën van influenza zijn moeilijk te voorspellen, maar de laatste jaren duurden deze lang en leidden ze tot veel ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Vorig jaar overleden er 9.500 mensen méér dan gemiddeld tijdens de griepepidemie, waaronder vooral ouderen.

Arno Timmermans, voorzitter Raad van Bestuur Dijklander Ziekenhuis, namens de NVZ geeft aan: “Als zorgmedewerkers hebben we de zorg voor veelal kwetsbare patiënten. Het krijgen van influenza is voor deze patiënten een risico. Het is daarom belangrijk dat we onze patiënten daartegen beschermen en geen griep verspreiden en dat we daarnaast de zorg voor zieke en kwetsbare patiënten toegankelijk houden door zelf ook gezond te blijven. Daarom is het belangrijk dat alle zorgmedewerkers zich laten vaccineren tegen de griep.” 

Griepvaccinatiecampagne

De Nationale Griepprikdag maakt deel uit van de activiteiten van de Vaccinatie Alliantie die door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is ingesteld. Wil je meer weten over de griepvaccinatiecampagne van de NVZ? Kijk op voorkomgriep.nl.

Haal je #prikkie

Meer over de griepcampagne