Main content

Meer dan 1 op de 4 poliklinische consulten in 2021 digitaal

Nieuws

28,3% van de poliklinische consulten bij NVZ-ziekenhuizen vond in 2021 digitaal plaats. Daarmee werd de ambitie van 25% minder fysieke polikliniekconsulten door de inzet van digitale zorg, ruimschoots gehaald. Dat blijkt uit de Factsheet Digitale Zorg (pdf) die het programma Digitale Zorg van de NVZ publiceert. Deze factsheet, de derde editie ervan, laat zien welke ontwikkeling digitale zorg in 2021 doormaakte.

Dichtbij de patiënt

Digitale zorg maakt de zorg dichtbij de patiënt mogelijk. Onnodige ziekenhuisbezoeken worden op deze manier voorkomen, patiënten krijgen meer regie en de juiste zorg vindt op de juiste plek plaats. De NVZ stimuleert de beweging naar minder fysieke poli met digitale zorg en volgt deze met de factsheets digitale zorg. 

Beeldbellen en telemonitoring

Digitale zorg ter vervanging van polikliniekbezoek bestaat onder andere uit bellen, beeldbellen, telemonitoring, teledermatologie en schriftelijke consulten. Het programma Digitale Zorg zette in 2021 vooral in op het bevorderen van beeldbellen en telemonitoring. Beide vormen namen een vlucht. In 2019 maakte 51% van de ziekenhuizen gebruik van beeldbellen, in 2020 was dat 99%. Driekwart van de ziekenhuizen bood telemonitoring aan, tegen 58% in 2019. Beeldbellen en telemonitoring maken nog niet de hoofdmoot uit van digitale zorg. Bellen is nog steeds favoriet.

Eind 2022 30% minder

Het programma Digitale Zorg heeft voor 2022 zijn ambitie opgeschroefd naar 30% minder polikliniekbezoeken. Ook zijn er nu specifieke ambities voor beeldbellen en telemonitoring. In het jaaroverzicht 2021 (pdf) en de Infographic Digitale Zorg (pdf) laat het programma zien waar de NVZ in 2022 naar streeft.

Digitale Zorg

Wil je meer informatie over Digitale Zorg? Word dan lid van de groep Digitale Zorg op Kennisnet. Leden van de NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.