Main content

Maatregelen tegen tekort mondkapjes

Nieuws

In het veld worden maatregelen genomen om het nijpende tekort aan mondkapjes op te vangen. Een eerste lading van 690.000 mondkapjes uit China is aangekomen op Schiphol. Verder adviseert de NVZ om gebruikte mondkapjes te steriliseren voor hergebruik. Om zorgverleners op tijd van persoonlijke beschermingsmiddelen te voorzien, is een speciale webapplicatie ontwikkeld, waar onder andere ziekenhuizen dagelijks hun voorraad aan persoonlijke beschermingsmiddelen invullen.

Beschermingsmiddelen zorgpersoneel

Zaterdag is een lading van 690.000 mondkapjes gearriveerd op Schiphol. Het is het eerste deel van een miljoenenorder uit China die de komende dagen en weken in Nederland arriveert. De mondkapjes worden via een centraal distributiepunt per direct verspreid naar de plekken waar ze het hardst nodig zijn. Om in voldoende beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel te voorzien, heeft het ministerie van VWS de aankoop van meerdere grote voorraden uit China op zich genomen. Het ministerie verwacht meerdere leveringen per week te ontvangen tot eind mei, die in totaal miljoenen stuks omvatten.

Landelijk inkoopbureau

Sinds de eerste signalen dat er tekorten gingen ontstaan aan persoonlijke beschermingsmiddelen, hebben de ziekenhuizen en de universitaire medische centra hun krachten gebundeld en een gezamenlijk inkoopbureau ingericht. Het ministerie van VWS werkt nauw samen met dit landelijk inkoopbureau voor de inkoop van verschillende medische hulpmiddelen waaraan een tekort is. De GGD-GHOR, in samenwerking met het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), is verantwoordelijk voor de verdeling over de verschillende ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en ggz-instellingen.

Gebruikte mondkapjes steriliseren

Om intussen de nijpende tekorten aan mondkapjes te verlichten, is het mogelijk gebruikte mondkapjes te steriliseren voor hergebruik. Het RIVM heeft een pilotonderzoek gedaan naar sterilisatie met waterstofperoxide. Hieruit blijkt dat mondmaskers die volledig aansluiten op het gelaat van de drager na de genoemde sterilisatie hun vorm behouden en voldoende in staat blijken om virusdeeltjes tegen te houden. Door mondkapjes twee keer tussendoor te steriliseren, kunnen deze drie keer gebruikt worden.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Momenteel zijn vanwege de coronacrisis ook persoonlijke beschermingsmiddelen van belang. Om zorgverleners op tijd en van voldoende middelen te voorzien, is een actueel landelijk overzicht essentieel. Daarvoor is sinds 20 maart de PBM Corona webapplicatie beschikbaar. Het ministerie van VWS vraagt (ziekenhuizen, huisartsen(posten), ambulancediensten en GGD’en dringend om hier dagelijks hun voorraad en dagverbruik aan persoonlijke beschermingsmiddelen in te vullen.

Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Intussen zijn diverse ziekenhuizen begonnen met het zelf maken van mondmaskers. Zo bedacht een medewerker steriele hulpmiddelen van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) dat mondkapjes gemaakt kunnen worden van vellen gesteriliseerd polypropyleen, die normaliter worden gebruikt voor de productie van instrumentensets voor de OK. Ook de bestaande mondmaskers worden gemaakt van polypropyleen. De mondmaskers zijn volgens het WZA gelijkwaardig aan een chirurgisch mondmasker, dus geschikt voor in de OK, op poli’s, voor huisartsen of in de triagetent. De productielijn is in gang gezet in het ziekenhuisrestaurant, dat door Corona leeg staat. Het ziekenhuis is nu een plan aan het opzetten hoe de mondkapjes het beste op grotere schaal geproduceerd kunnen worden.

Reinier de Graaf

Ook het Reinier de Graaf ziekenhuis is gestart met het zelf produceren van mondmaskers voor de eigen zorgmedewerkers. In een naaiatelier in Monster produceren stafmedewerkers van het ziekenhuis en vrijwilligers per dag tot wel 2000 mondmaskers. De stof voor de mondmaskers is uitvoerig getest in samenwerking met de TU Delft. Het Reinier de Graaf wacht op groen licht van het RIVM.

Corona

Wil je meer informatie over Corona? Word dan lid van de werkgroep op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.