Main content

Luister naar de Preventie-podcast over rookvrije zorg

Nieuws
Luister naar de Preventie-podcast over rookvrije zorg

De NVZ lanceert de Preventie-podcast: een serie podcasts met als thema rookvrije zorg. In de eerste aflevering praten we met Tom van Loenhout: cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei en voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg. 

Van Loenhout gaf eerder dit jaar een interview voor de Rijksoverheid. In de podcast gaan we dieper in op dat interview. Onderwerpen die in de eerste aflevering aan bod komen zijn onder meer roken en voeding. Zijn er bijvoorbeeld overeenkomsten in hoe je patiënten op deze gebieden benadert? En heeft Van Loenhout tips of adviezen voor collega-artsen?

Veel ziektes door levensstijl

Artsen worden opgeleid om diagnoses te stellen en een ziekte te behandelen, maar volgens Van Loenhout leer je door ervaring dat dat slechts een deel van het verhaal is. Want hoe komt die patiënt aan die aandoening? Dan blijkt vaak dat veel ziektes te maken met de manier waarop je leeft, aldus Van Loenhout in de Preventie-podcast. “We hebben in Nederland een enorm groot verschil tussen hoogopgeleide en laagopgeleide mensen. Dat is niet genetisch bepaald, dat is door de manier waarop je leeft. En het is zonde om dat niet te adresseren, want dan laat je heel veel liggen. We kunnen veel bereiken als we dat aanpakken.”

Je luistert de Preventie-podcast op Spotify, of via de Podcast-app op je smartphone.

Serie podcasts over rookvrije zorg

De NVZ werkt aan rookvrije zorg vanuit het Nationaal Preventieakkoord. In de Preventie Podcast praten we met verschillende deskundigen over rookvrije zorg in ziekenhuizen. De komende tijd gaan we meer afleveringen voor de Preventie-podcast maken met verschillende deskundigen op het gebied van rookvrije zorg. Zo spreken we met een longverpleegkundige van het Ikazia Ziekenhuis en de projectleider Rookvrij Ziekenhuis van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Heb je vragen, tips, suggesties, onderwerpen of ideeën voor de Preventie-podcast, of wil je misschien zelf een keer geïnterviewd worden over het thema rookvrije zorg? We horen graag van je! Mail naar podcast@nvz-ziekenhuizen.nl.

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.