Main content

Lever de portefeuilleroutekaart verduurzaming in van jouw instelling

Nieuws

Heb jij de portefeuilleroutekaart over verduurzaming in de zorg al ingeleverd? De eerste routekaarten komen al binnen bij de NVZ. Sommige instellingen maken gebruik van de mogelijkheid dat het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) meekijkt met het concept. 

Afspraken CO2-reductie voor huurpanden

Heb je alleen huurpanden, dan informeren we je binnenkort over de mogelijkheden voor afspraken over CO2-reductie. En ben je een categorale instelling met vastgoed in eigendom, kijk dan ook eens naar de tool voor het opstellen van de routekaart die wordt gebruikt door care-instellingen. Samen met een EED-oplegger (een Energy Efficiency Audit) voldoe je hiermee direct aan de EED-verplichting. 

Haalbaarheid verminderen CO2-uitstoot 

De NVZ en de NFU hebben met behulp van TNO de sectorale routekaart ‘verduurzaming zorgvastgoed voor de cure’ (pdf) ontwikkeld. De routekaart brengt de haalbaarheid voor het verminderen van de CO2-uitstoot in kaart, om het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) inzicht te geven in de (on)mogelijkheden van de verduurzaming van het zorgvastgoed richting 2050. 

Landelijke doelstellingen

Op 1 juli 2021, dit was december 2020 maar is uitgesteld, moet elke individuele zorginstelling inzichtelijk maken hoe de instelling toewerkt naar de landelijke doelstellingen. De individuele routekaart gaat in op 3 onderdelen:  

  1. Energie besparen; 
  2. Inzet duurzame energie (warmte, zon en wind);
  3. Inkoop duurzame energie. 

Voorbeelden en vragen

Wil je ook weten of jouw concept voldoet? Mail deze dan naar portefeuilleroutekaart@nvz-ziekenhuizen.nl. Of bekijk voorbeelden van ingevulde routekaarten. Bij vragen kun je contact opnemen met het EVZ of de NVZ via portefeuilleroutekaart@nvz-ziekenhuizen.nl.  

Duurzaamheid

Wil je meer informatie over Duurzaamheid? Word dan lid van de werkgroep Duurzaamheid & circulaire economie of de werkgroep Vastgoedontwikkeling op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.