Main content

Heel Holland duppt: 2 miljoen keer in 2018

Nieuws

Patiënten hebben in 2018 ruim 2 miljoen keer geduppt via patiëntenportalen van Nederlandse ziekenhuizen. Dit maakte Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vandaag bekend tijdens een bezoek aan het Albert Schweitzer ziekenhuis. Melkert overhandigde tijdens een bijeenkomst ter ere van de eHealthweek symbolisch een cheque aan directeur-generaal van VWS Bas van den Dungen met daarop deze resultaten. 

VIPP

Dat er steeds vaker geduppt wordt, is een resultaat van het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP) dat de NVZ samen met VWS heeft ontwikkeld. Het doel van VIPP is de patiënt online inzage te geven in de eigen medische gegevens. 

De voordelen van online inzage 

Duppen betekent dat de patiënt altijd en overal toegang heeft tot zijn eigen medische gegevens. Dat kunnen gegevens uit het ziekenhuis zijn zoals een uitslag van het bloedonderzoek, maar ook van de huisarts of GGZ. Ontvang je zorg van een ziekenhuis, dan betekent dit dat je als patiënt thuis nog even rustig kunt nalezen wat de dokter heeft opgeschreven in het elektronische patiëntendossier. Ook kun je bij sommige ziekenhuizen al het overzicht van jouw medicijnen bekijken en controleren of er fouten in zitten. Online afspraken maken kan nu ook bij een aantal ziekenhuizen. Dat is handig, want dan hoef je niet tijdens werktijd te bellen of lang in de telefonische wachtrij te hangen. De verwachting is dat in 2020 patiënten in alle Nederlandse ziekenhuizen kunnen duppen en dat de functionaliteiten uitgebreid worden. 

Verdubbeling  

Sinds de start van VIPP hebben 58 deelnemende instellingen een mijn-omgeving waarin de patiënt online zijn medische gegevens kan bekijken. Je kan dus bij steeds meer zorginstellingen duppen, en hier maken ook steeds meer patiënten gebruik van. In 2017 werd er ruim 1 miljoen keer geduppt. Eind 2018 is dit aantal verdubbeld: ruim 2 miljoen keer werd er geduppt. Naast de ziekenhuizen en zelfstandige klinieken werken ook huisartsen en GGZ-instellingen aan online inzage, via eigen ‘VIPP-programma’s’. De bedoeling is dat patiënten straks met alle zorgverleners in de keten kunnen duppen. Om meer bekendheid te genereren voor de patiëntenportalen in de ziekenhuizen, is de dupp-zuil ontwikkeld. De eerste dupp-zuil is 22 januari in het Albert Schweitzer ziekenhuis onthuld.  

Website en Facebookpagina 

Informatie over de dupp-campagne vind je op ikdupp.nl. Deze campagne is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen voor de hele zorg. Dit betekent dat alle zorgaanbieders en veldpartijen van harte welkom zijn de materialen van de campagne te gebruiken binnen hun eigen organisatie. Ben je patiënt en wil je meer weten over duppen of op de hoogte blijven? Kijken dan ook op de website ikdupp.nl of op de Facebook-pagina ik dupp.  

Meer over de dupp-campagne