Main content

Handreiking Vroegsignalering Alcoholproblematiek in ziekenhuizen

Nieuws

De Handreiking Vroegsignalering Alcoholproblematiek (pdf) is nu beschikbaar. De Landelijke Werkgroep Tweedelijn ontwikkelde de handreiking om zorgverleners in de tweedelijn te helpen problematisch alcoholgebruik bij patiënten op tijd te signaleren. Medewerkers en zorgprofessionals die zich bezig houden met preventie en problematisch alcoholgebruik zijn van harte welkom lid te worden van de groep Problematisch alcoholgebruik op NVZ Kennisnet

Problematisch alcoholgebruik brengt veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo loopt een patiënt die 3 glazen alcohol per dag drinkt 35% meer risico een beroerte te krijgen en wordt alcoholgebruik voor een operatie geassocieerd met een verhoogd risico op (postoperatieve) complicaties. Dit zijn slechts 2 van de 14 aandoeningen die genoemd worden in de handreiking. Screening op problematisch alcoholgebruik en kortdurende interventies aanbieden blijven effectief binnen een medische setting. De handreiking biedt inzicht in hoe je de aanpak van (vroeg)signalering kunt implementeren in jouw ziekenhuis.

Werkgroep Tweedelijn

Problematisch alcoholgebruik is een van de 3 thema’s uit het Nationaal Preventieakkoord. Sinds oktober 2019 bestaat de Werkgroep Tweedelijn, die zich focust op vroegsignalering alcohol. Diverse specialisaties van verschillende (zorg)instellingen zijn hierin vertegenwoordigd waaronder spoedeisende eerste hulp, MDL-artsen, KNO-artsen, verslavingszorginstellingen, Verslavingskunde Nederland, onderzoekers van Tilburg University, een huisarts (eerstelijnszorg), een GZ-psycholoog van een GGZ-instelling, een psycholoog namens het NIP en een vertegenwoordiger van Het Zwarte Gat (de cliëntenorganisatie binnen de verslavingszorg). 

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.