Main content

Gezond én lekker leren koken tijdens masterclass Goede Zorg Proef Je

Nieuws

Laten zien dat gezonde voeding ook heel lekker kan zijn: dat was het doel van de Goede Zorg Proef Je Masterclass. Tijdens de masterclasses op de Vakschool Wageningen kwamen koks uit zorginstellingen samen met studenten van Rijn IJssel om elkaar te inspireren. Centraal stond het bereiden van gezonde, lekkere en betaalbare gerechten die passen binnen diëten van patiënten.

Alliantie Voeding in de Zorg

‘Goede zorg proef je’ (GZPJ) is een project van de Alliantie Voeding in de Zorg. Aan dit project doen 35 ziekenhuizen mee. Via masterclasses zoals in Wageningen gaat gezonde voeding ook echt leven in de keuken en op de werkvloer, is de gedachte. Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) in Ede, ook bekend als hét Voedingsziekenhuis, was aanwezig tijdens de masterclass om praktische voorbeelden te geven. In ZGV zijn de Richtlijnen Goede Voeding vertaald naar 10 uitgangspunten. Bijvoorbeeld kruiden toevoegen in plaats van zout en veel gerechten worden door middel van vacuümgaren voorbereid. Ook worden koks hier gestimuleerd om nieuwe dingen te ontwikkelen en gerechten te bedenken.

“Weten is geen doen”

Liesbeth Velema, Expert Voeding en Gedrag en Projectleider Eetomgevingen bij Voedingscentrum, was ook aanwezig bij de Masterclass. Zij vertelde onder meer dat weten nog geen doen is. “De meeste mensen weten wel wat gezond is. Maar als er veel aantrekkelijk ongezond eten aanwezig is, is het moeilijk om dat niet te nemen”, aldus Velema. Ze benadrukt dat er meer moet gebeuren dan alleen het overbrengen van informatie op individuen. “Je moet mensen ook de juiste tools aanbieden. Denk aan de schijf van 5, de ‘Kies ik gezond-app’ en de eetmeter.

Doel Preventieakkoord

In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat het voedingsaanbod voor patiënten, personeel en bezoekers in 50% van de ziekenhuizen gezond moet zijn. Doel is uiterlijk in 2030 gezonde voeding aan te bieden in alle Nederlandse ziekenhuizen en een gezonder aanbod dan nu bij andere zorginstellingen. Er doen 35 ziekenhuizen actief mee met GZPJ, waarvan 20 hebben getekend om al in 2022 de doelen te behalen. De Masterclass wordt ingezet om er voor te zorgen dat GZPJ ook in de keuken en op de werkvloer gaat leven en om zo alle deelnemende instellingen een stapje dichterbij de doelen te brengen.

Meld je aan voor de Masterclass

Wil je ook gezonder én lekker koken in jouw ziekenhuis of instelling? Meld je aan voor de Masterclass Goede Zorg Proef je. Het is niet nodig dat jouw ziekenhuis of instelling is aangesloten bij GZPJ. Stuur een mail naar projectcoördinator Leonie Horne voor meer informatie of aanmelden: hornel@zgv.nl.

Meer weten over GZPJ? Beluister ook de podcast met Leonie Horne over dit project.

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.