Main content

Factsheet digitale zorg: 28% poliklinische zorg is digitaal

Nieuws
Factsheet digitale zorg: 28% poliklinische zorg is digitaal

In het eerste kwartaal van 2022 vond zo’n 28% van alle poliklinische zorg niet meer fysiek in het ziekenhuis plaats, maar digitaal, dichtbij de patiënt. Dat blijkt uit de nieuwste Factsheet Digitale Zorg (pdf). Onder digitale zorg vallen bellen, beeldbellen, telemonitoring, teledermatologie en schriftelijke consulten. Het overgrote deel bestaat nog steeds uit telefonische contacten.

Geen terugval door afschalen coronamaatregelen

Met de 28% zijn de NVZ-lidinstellingen op de goede weg naar de ambitie van 30% minder fysiek polikliniekbezoek door de inzet van digitale zorg en is er voorlopig geen sprake van terugval door het afschalen van coronamaatregelen. Het is wel belangrijk om de inspanningen voor meer hybride zorg, waarbij fysiek en digitaal gecombineerd worden, te intensiveren.

Praktijkplan Beeldbellen en whitepaper BeterDichtbij

Daarvoor heeft de NVZ onder meer het Praktijkplan Beeldbellen (pdf) ontwikkeld en meegewerkt aan het onlangs vernieuwde Implementatieplan Telemonitoring COPD. Ziekenhuizen kunnen ook gebruikmaken van het whitepaper van BeterDichtbij: Van traditioneel zorgpad naar moderne patiëntreis.

Bekijk de nieuwe Factsheet Digitale Zorg (pdf).

Digitale Zorg

Wil je meer informatie over Digitale Zorg? Word dan lid van de groep Digitale Zorg op Kennisnet. Leden van de NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.

Meer over digitale zorg