Main content

Brancheovereenkomst Videma en NVZ van kracht

Nieuws

Videma en NVZ ondertekenden op 21 september 2020 de brancheovereenkomst tussen beide partijen. Met deze brancheovereenkomst is een einde gekomen aan een jarenlange juridische procedure. Deze procedure ging over de hoogte van de door NVZ-leden aan Videma verschuldigde licentievergoedingen in de periode 2013 tot en met 2019. Met het van kracht worden van de brancheovereenkomst is die periode nu afgesloten. 

Eric van der Ploeg, directeur Videma, en Sander Gerritsen, directeur NVZ, ondertekenen de brancheovereenkomst tussen Videma en NVZ
Eric van der Ploeg, directeur Videma, en Sander Gerritsen, directeur NVZ, ondertekenen de brancheovereenkomst tussen Videma en NVZ

Finale kwijting

Voorwaarde voor inwerkingtreding van de brancheovereenkomst was dat ten minste 60% van de NVZ-leden finale kwijting aan Videma zou verlenen voor het verleden. Dat percentage is ruimschoots gehaald. Vrijwel alle leden die over een licentie beschikken, hebben de finale kwijting verleend en daarmee hun steun voor de brancheovereenkomst uitgesproken.

Fors minder betalen

Er ligt nu een goede regeling die recht doet aan de belangen van de door Videma vertegenwoordigde rechthebbenden en de NVZ-leden. Als gevolg van de gewijzigde licentiestructuur gaan zij in de periode 2020 tot met 2022 fors minder betalen voor Videma-licenties dan zij in het verleden hebben gedaan. De gefactureerde bedragen in 2020 zijn ongeveer 36% lager dan in 2019. De leden ontvangen binnenkort de factuur van Videma over 2020, samen met het getekende document finale kwijting.

Inventarisatie gebruik televisiebeelden

Onderdeel van de brancheovereenkomst is dat alle leden begin 2021 een inventarisatie uitvoeren naar het gebruik van televisiebeelden. Hierover ontvangen zij tegen die tijd meer informatie.

Auteursrechten

Videma is een collectieve beheersorganisatie en beheert de auteursrechten van producenten van televisieprogramma’s van bijna alle Nederlandse publieke en commerciële zenders. Ziekenhuizen en categorale instellingen vertonen tv-beelden bij bedden (doorgifteaansluitingen) en in ontvangstruimtes, wachtruimtes, personeelsruimtes en dergelijke (groepsvertoningsruimten). Zij moeten daarom beschikken over een licentie van Videma.

Juridische zaken

Lees meer over de ondersteuning van de NVZ op juridisch gebied.

Meer over services & producten