Main content

BioNTech/Pfizer als alternatief voor Janssen-vaccin voor ziekenhuispersoneel

Nieuws

Ziekenhuispersoneel onder de 60 jaar dat in direct contact staat met patiënten krijgt het BioNTech/Pfizer-vaccin als het Janssen-vaccin niet op tijd beschikbaar komt. Deze groep medewerkers zou afgelopen week versneld 35.000 extra Janssen-vaccins krijgen. Het toedienen van dat vaccin staat echter on hold. Daarom wordt deze week een eerste levering BioNTech/Pfizer aangeboden als het Janssen-vaccin onverhoopt deze week niet al beschikbaar komt. 

Dat hebben minister De Jonge (VWS) en Van Ark (Medische Zorg en Sport) na overleg met Ernst Kuipers (voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg) en NVZ-voorzitter Ad Melkert besloten. Een tweede levering volgt dan 2 weken later. Daarmee kan het overige ziekenhuispersoneel met direct patiëntencontact worden gevaccineerd. NVZ-voorzitter Ad Melkert: “We moeten alles op alles zetten om COVID-19 eronder te krijgen en de samenleving weer te openen. Voor nu is het nog alle hens aan dek in de ziekenhuizen. Voor nu is het nog alle hens aan dek in de ziekenhuizen. Onze mensen moeten worden gevaccineerd zodat ze patiënten kunnen behandelen, veilig kunnen werken en de zorgen over besmetting van en door patiënten kunnen wegnemen.”

Onderzoek EMA naar Janssen-vaccin

Het Europees Medicijnagentschap (EMA) doet op dit moment onderzoek naar eventuele bijwerkingen van het Janssen-vaccin. Daarna besluit minister De Jonge hoe verder. Door de voortdurend hoge druk in de ziekenhuizen door de derde golf kunnen zij zich geen uitval door ziekte veroorloven. De komende weken blijven cruciaal. 

Lees het volledige persbericht op Rijksoverheid.nl.

Corona

Wil je meer informatie over Corona? Word dan lid van de werkgroep op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.