Main content

Beluister de Preventie-podcast: “Zorg dat je weet waarom je rookvrij wil worden”

Nieuws

“Zorg dat je een goede boodschap hebt en goed weet waarom je rookvrij wil worden.” Dat is één van de tips die Annemarie van den Herik deelt in de derde aflevering van de Preventie-podcast. Van den Herik werkt in het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) en was hier projectleider rookvrije zorg. Hoe heeft zij het hele proces van rookvrij worden ervaren, en is het eigenlijk ingewikkeld om een ziekenhuis rookvrij te maken? In deze podcast deelt ze haar ervaringen, tips en valkuilen, in de hoop anderen te kunnen helpen bij het rookvrij maken van hun zorginstelling.

Draagvlak

Volgens Van den Herik is draagvlak in de organisatie heel belangrijk. “Zoek de zorgen op in de organisatie: niet alleen bij rokers, maar ook bij professionals die de patiënt moeten begeleiden. Praat met hen om te kijken wat je kunt bieden. Als je weet waarom je rookvrij wil worden, kun je daar vervolgens alle communicatie van afleiden en alles omheen organiseren.”

Serie podcasts over rookvrije zorg

Beluister de podcast op Spotify of in de Podcast-app op je smartphone. De Preventie-podcast is een serie podcasts over het thema rookvrije zorg. Heb je de eerdere afleveringen gemist? In de eerste praten we met Tom van Loenhout, cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei en voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg. Luister de aflevering hier terug. In aflevering 2 gaan we in gesprek met Hanneke Schaap, verpleegkundig specialist in het Ikazia Ziekenhuis. Die aflevering beluister je hier.

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.