Main content

Beluister de Preventie-podcast: “Verpleegkundige spil in goede zorg voor rokende patiënt”

Nieuws

In de tweede aflevering van de Preventie-podcast praten we met Hanneke Schaap, verpleegkundig specialist op de longafdeling van het Ikazia Ziekenhuis. Zij schreef een stoppen-met-rokenprotocol (pdf) voor longartsen- en verpleegkundigen, die gepubliceerd is op rookvrijezorg.com. “De verpleegkundige is de spil in goede zorg voor rokende patiënten.”

Hoe kunnen verpleegkundigen ondersteund worden bij goede zorg voor rokende patiënten? Die vraag was de aanleiding om het stoppen-met-rokenprotocol te ontwikkelen. Schaap: “Bij de anamnese wordt wel gevraagd of iemand rookt, maar daar blijft het meestal bij. Terwijl je als verpleegkundige zoveel kansen hebt om een opname van een patiënt te benutten, het gesprek aan te gaan en een nicotinevervanger aan te bieden. Want het is natuurlijk de nicotine waar mensen onrustig van worden als dat ontbreekt.”

De 4 V’s
Het protocol is gebaseerd op de 4 V’s: Vragen (de vraag: ‘Rookt u?’), Voorlichten (informeer de patiënt dat hij of zij niet mag roken in het ziekenhuis, bied eventueel een nicotinevervanger aan en laat de patiënt een video met informatie zien), Voorschrijven van een nicotinevervanger en tot slot de V van Verwijzen (met de vraag: ‘Zou u hulp willen bij blijvend stoppen?’). “Aangezien 4 van de 5 rokers daarmee wil stoppen, denken we dat de 4 V’s kunnen bijdragen aan goede zorg voor rokende patiënten”, aldus Schaap.

In de podcast licht Schaap het protocol verder toe én geeft ze tips hoe je als zorgverlener rokers kunt helpen met stoppen. Beluister de podcast op Spotify of in de Podcast-app op je smartphone. Heb je de eerste aflevering van de Preventie-podcast gemist? Hierin praten we met Tom van Loenhout, cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei en voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg. Luister de aflevering hier terug.

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.