Main content

Beluister de Preventie-podcast: “Alliantie Voeding in de Zorg brengt werelden bij elkaar”

Nieuws

Er was lange tijd weinig aandacht voor voeding in de zorg. De Alliantie Voeding in de Zorg bracht daar in 2007 verandering in, door het verbinden van de voedingswereld- en wetenschap aan de medische zorg. Dat vertelt directeur Menrike Menkveld in een nieuwe aflevering van de Preventie-podcast. “Gelukkig is er steeds meer aandacht voor voeding en leefstijl, voor, tijdens en na een behandeling. De Alliantie brengt werelden bij elkaar.”

De Alliantie Voeding in de Zorg is ontstaan uit behoefte van artsen. Zij vroegen zich af wat voeding naast medicatie kon beteken, of voorafgaand aan een operatie. Voeding heeft in de medische zorg lange tijd weinig aandacht gekregen, zowel in de opleiding of in het voedingsaanbod als je in het ziekenhuis lag, vertelt Menkveld in de podcast. “Veel patiënten gaan zelf op onderzoek naar gezonde voeding en komen dan terecht bij hypes of goeroes. Terwijl je als patiënt met betrouwbare informatie aan de slag moet kunnen gaan.” 

Samenwerkingspartners

In de Alliantie werkt een aantal ziekenhuizen nauw samen. Bijvoorbeeld Ziekenhuis Gelderse Vallei, Rijnstate, de gemeentes Ede en Wageningen, maar ook een ouderenorganisatie, artsen en de universiteit van Wageningen. Daarnaast zijn het ministerie van VWS, de lokale overheid, bedrijven, innovatienetwerken en andere zorgorganisaties betrokken. 

Beluister de andere podcasts over voeding

De Alliantie heeft verschillende projecten lopen en ontwikkelt daarnaast ook tools. Zo meet de Eetscore of je voedingspatroon verandert en helpt gezonder te eten. Beluister ook de podcast met internist Remy Bemelmans over dit onderwerp of met Leonie Horne over het project Goede Zorg Proef Je dat inzet op een gezonder voedingsaanbod in zorginstellingen.

Beluister alle podcasts van de NVZ.

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.