Main content

Behandeluitkomsten meten met generieke PrOM stap dichterbij

Nieuws

Hoe hebben patiënten de uitkomst van een behandeling ervaring? Naast medische uitkomsten, is het belangrijk om dit te meten. Hiervoor zijn verschillende Patient Reported Outcome Measures (PROMs) ontwikkeld. Om uitkomsten beter te kunnen vergelijken, en niet voor iedere aandoening een nieuwe PrOM te hoeven opstellen, is er een kernset ontwikkeld voor een generieke PrOM.  

PrOMs nog niet bij alle patiënten uitgevraagd 

In de afgelopen jaren zijn vele verschillende Patient Reported Outcome Measures (PROMs) of vragenlijsten ontwikkeld om te meten hoe de patiënt de behandeluitkomst heeft ervaren. Deze vragenlijsten worden los van elkaar geïmplementeerd, bovendien zijn ze nog niet voor alle aandoeningen beschikbaar. Uit de Waardegedreven zorg scan 2021 (pdf) van de NVZ blijkt dan ook dat slechts 12% van de ondervraagde instellingen systematisch PrOMs uitvaagt bij alle patiënten. Het merendeel van de respondenten (81%) vraagt PrOMs uit bij maximaal de helft van de patiënten. 

Lastig te vergelijken 

De uitkomsten van aandoeningsspecifieke PrOMS zijn bovendien lastig met elkaar te vergelijken, omdat iedere vragenlijst anders is opgebouwd. Hierdoor zijn ze onvoldoende inzetbaar om te kunnen leren en verbeteren voor alle patiëntgroepen.  

Generieke PrOM met vragen op 8 domeinen 

Een landelijke set generieke PROMs voor alle patiënten, kan hierin uitkomst bieden. De eerste stappen voor een generieke PrOM zijn nu gezet met de vaststelling van een kernset van 8 domeinen. Deze 8 domeinen zijn van toepassing op alle patiënten. Dit zijn: 

 • Kwaliteit van leven    
 • Ervaren gezondheid  
 • Fysiek functioneren 
 • Sociaal functioneren/participatie     
 • Angst 
 • Depressie       
 • Vermoeidheid 
 • Pijn     
 • Eenduidig meten 
   

Op de 8 domeinen is een beperkte set vragenlijsten geselecteerd voor het meten van patiëntgerapporteerde uitkomsten. De vragen zijn zo gekozen dat de uitkomsten kunnen worden vergeleken over specialismen en patiëntengroepen heen. De set kan waar nodig worden aangevuld met aandoeningsspecifieke PROMs. 

Uitkomstgerichte zorg

 De kernset generieke PrOMs is ontwikkeld door het landelijke programma Uitkomstgerichte zorg. De set is 15 februari gepresenteerd op de Landelijke conferentie Generieke PROMs. 

Meer weten over de generieke PrOM? Lees het rapport en de handreiking, of kijk op het Platform Uitkomstgerichte zorg voor ondersteuning door coaches en ambassadeurs. 

Waardegedreven zorg

Wil je meer informatie over Waardegedreven zorg? Word dan lid van de werkgroep Waardegedreven zorg op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.

Meer over waardegedreven zorg