Main content

6 ziekenhuizen voeren Horizontaal Toezicht in

Nieuws

Het Ziekenhuis Gelderse Vallei, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, VieCuri, Santiz, Bravis en Medisch Spectrum Twente gaan over op Horizontaal Toezicht. In alle 3 gevallen geldt dit met terugwerkende kracht per januari 2020. Horizontaal Toezicht houdt kort gezegd in dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars samenwerken om de rechtmatigheid van de declaraties aan de voorkant te borgen, in plaats van controles achteraf.

Zorgverzekeraars

De overgang op horizontaal toezicht in het Ziekenhuis Gelderse Vallei is gerealiseerd door een intensieve samenwerking met zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis. De voorbereidingen voor invoering duurden 2 jaar. Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis stapt over  op deze toezichtvorm “na een intensief maar ook zeer vruchtbaar implementatiejaar”. Nadat in december VGZ al informeel haar akkoord had gegeven, heeft tweede verzekeraar CZ dit inmiddels ook gedaan. Zorgverzekeraar VGZ is ook betrokken bij de invoering van het Horizontaal Toezicht bij VieCuri.

Beter inzicht in zorgkosten

Voor patiënten betekent Horizontaal Toezicht dat ze met een correcte declaratie sneller inzicht krijgen in hun eigen risico. Voor het ziekenhuis is er sneller zekerheid over de gerealiseerde omzet, dus meer duidelijkheid in de bedrijfsvoering. Dankzij Horizontaal Toezicht worden minder kosten gemaakt, volgens VieCuri, en die kosten zijn bovendien sneller inzichtelijk zijn voor ziekenhuis, patiënt en zorgverzekeraar. IJsbrand Schouten, lid raad van bestuur VieCuri: “Wij hebben sneller en beter inzicht in de zorgkosten voor patiënten, er is minder werkdruk en er zijn minder kosten voor beide partijen.”