Main content

39 ziekenhuizen kiezen voor gezonde voeding

Nieuws

39 ziekenhuizen hebben de ambitie om in 2030 een gezond voedingsaanbod te hebben. Zij doen mee aan Goede Zorg Proef Je, een project van de Alliantie Voeding in de Zorg. Van de 39 ziekenhuizen tekenden 20, de Voorhoede, om in de zomer van 2022 al een volledig gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers te hebben.

Nationaal Preventieakkoord

Goede Zorg Proef Je is onderdeel van het Nationaal Preventieakoord. 1 van de speerpunten van dit akkoord is dat 50% van de ziekenhuizen in 2025 een gezond voedingsaanbod heeft voor 3 doelgroepen: 

  • Patiënten
  • Medewerkers
  • Bezoekers.
     

Uiterlijk in 2030 is het voedingsaanbod in alle ziekenhuizen gezond. Daarnaast wordt ingezet op een gezond voedingsaanbod in andere typen zorginstellingen. De expertise van onder andere de Voorhoede en het Voedingscentrum wordt ingezet in het project. Bekijk welke ziekenhuizen meedoen aan Goede Zorg Proef Je.

Netwerk Facilitair Diëtisten

25 januari 2022 vond de eerste bijeenkomst plaats van het netwerk Facilitair Diëtisten voor Goede Voeding in de Zorg. Het netwerk, dat is opgericht uit de wens van diëtisten binnen de Goede Zorg Proef Je-instellingen, richt zich op goede voeding voor patiënten, cliënten en bewoners. Dit netwerk versterkt door samenwerking de positie van facilitair diëtisten om zo het voedingsaanbod in ziekenhuiden en zorginstellingen te verbeteren.

Kenniscentrum met adviesfunctie

Tijdens de bijeenkomst werden de ruim 50 deelnemers meegenomen in de doelstellingen en beoogde activiteiten van het netwerk. “We willen graag een kenniscentrum met adviesfunctie worden en daarnaast een samenwerking aangaan met partijen die betrokken zijn bij de maaltijdvoorziening voor patiënten in zorginstellingen”, aldus Mirjam Holverda, diëtist in Ziekenhuis Gelderse Vallei en medewerker bij Goede Zorg Proef Je.

Samenwerkingspartners

Holverda: “Voorbeelden van samenwerkingspartners zijn complementaire netwerken van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, opleidingen Voeding en Diëtetiek, het NVZ-kennisnet Goede Zorg Proef Je, (chef)koks, de NVZ en andere disciplines zoals logopedisten en cateraars.” Lees meer over het netwerk op de site van Goede Zorg Proef Je. Interesse of vragen over het netwerk? Neem contact op via: netwerkgvz@gmail.com.

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer informatie of jouw ziekenhuis aanmelden voor Goede Zorg Proef je? Stuur een mail naar projectcoördinator Leonie Horne: hornel@zgv.nl. Daarnaast is er een revalidatienetwerk met momenteel 8 revalidatie-instellingen en start er binnenkort GGZ-netwerk. Interesse of vragen? Mail projectmedewerker Laura Zantman: zantmanl@zgv.nl.

Beluister ook de podcast over Goede Zorg Proef Je, waarin projectcoördinator Leonie Horne over het project vertelt. 

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.