Main content

20 ziekenhuizen realiseren gezond voedingsaanbod voor patiënt, bezoeker én medewerker

Nieuws

Het realiseren van een gezond voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers én het breed delen van kennis en ervaring. Daar heeft een groep van 20 ziekenhuizen - de zogenoemde Voorhoede van het project Goede Zorg Proef Je (GZPJ) - zich de afgelopen jaren versneld voor ingezet. Tijdens een bijeenkomst op 28 juni delen zij met de rest van de deelnemende ziekenhuizen hoe het ervoor staat, wat de grootste veranderingen zijn en wat het belang is van bestuurlijk draagvlak.

Goede Zorg Proef Je

53 ziekenhuizen hebben de ambitie om in 2030 een gezond voedingsaanbod te hebben. Zij doen mee aan Goede Zorg Proef Je, een project van de Alliantie Voeding in de Zorg en onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. 20 ziekenhuizen tekenden de intentieverklaring om medio 2022 een gezond voedingsaanbod te hebben, nog eens 33 ziekenhuizen zijn afgelopen jaar aangesloten. Op 28 juni tekenen 15 hiervan ook een intentieverklaring om versneld de doelen van het NPA te behalen, namelijk in 2025 in plaats van 2030. 

Versbereide maaltijden in plaats van frituursnacks

Wij gingen in gesprek met 1 van de Voorhoede-ziekenhuizen, het Groningse Martini ziekenhuis, waar de frituursnacks zijn ingeruild voor versbereide alternatieven. Wat houdt die gezonde voeding eigenlijk precies in? En wat zit erachter? In onderstaande video legt manager Hotelservices Roel Baarda van het Martini Ziekenhuis uit hoe het traject naar een gezonder voedingsaanbod in zijn ziekenhuis in z’n werk ging. “Je moet een goed verhaal hebben.”

Beluister ook de aflevering van de Preventie-podcast met Leonie Horne over Goede Zorg Proef Je en de aflevering met Menrike Menkveld, directeur van de Alliantie Voeding in de Zorg.

Fotocredit: Leonie Horne

Preventie

Wil je meer informatie over Preventie? Word dan lid van de werkgroepen over preventie op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.