Main content

151 miljoen bespaard op dure geneesmiddelen door centrale prijsonderhandelingen

Nieuws

Door centrale prijsonderhandelingen is 151 miljoen euro bespaard op intramurale geneesmiddelen in 2018. Hiervan is 81 miljoen gerealiseerd via openbare prijsverlagingen en 70,3 miljoen via vertrouwelijke kortingen. Dat staat in de Voortgangsbrief financiële arrangementen 2019 die minister Bruins naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

Toegankelijk en betaalbaar

Met de brief informeert de minister de Tweede Kamer over de opbrengst van de financiële arrangementen die VWS afsluit met fabrikanten van geneesmiddelen. De financiële arrangementen zijn een belangrijk instrument voor de minister om dure geneesmiddelen toegankelijk en betaalbaar te houden. 

Vertrouwelijke kortingen

De NVZ steunt de prijsonderhandelingen van de minister. Wel is het belangrijk dat informatie over vertrouwelijke kortingen tijdig beschikbaar komt, zodat ziekenhuizen en verzekeraars hiermee rekening kunnen houden bij de contractonderhandelingen. Daarom is de NVZ blij dat VWS dit jaar voor het eerst projectie-informatie aan de ziekenhuizen ter beschikking stelt over vertrouwelijke kortingen voor het komend jaar. Daarover waren op verzoek van de NVZ afspraken gemaakt in het Integraal pakket aan maatregelen ter borging van de betaalbaarheid en toegankelijkheid van dure geneesmiddelen. Verzekeraars beschikten al over die informatie. Voor 2020 is het geraamde retourbedrag aan vertrouwelijke kortingen 113 miljoen euro. De NVZ vindt het belangrijk dat dit geld beschikbaar blijft voor de medisch specialistische zorg.

Geneesmiddelen

Wil je meer informatie over Geneesmiddelen? Word dan lid van de werkgroep Geneesmiddelen op Kennisnet. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over onder andere dit onderwerp.