Main content

Masterclass Patiëntenlogistiek & Capaciteitsmanagement

Het zorglandschap is voortdurend in beweging, waarbij de druk op kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid alleen maar toeneemt. Om ziekenhuizen in staat te stellen het hoofd te bieden aan deze uitdagingen, biedt de NVZ de zesdaagse Masterclass Patiëntenlogistiek en Capaciteitsmanagement aan. Het doel is om ziekenhuizen nieuwe gezichtspunten en expertise aan te reiken die structureel bijdragen aan optimalisatie van de patiëntenzorg en de bedrijfsvoering. De afgelopen jaren heeft de masterclass zich ontwikkeld tot het meest toonaangevende programma in Nederland.

Praktische vragen waarop de Masterclass Patiëntenlogistiek & Capaciteitsmanagement een antwoord geeft:

  • Welke mogelijkheden zijn er om de zorgprocessen slimmer te organiseren en de capaciteit van de benodigde middelen optimaal in te zetten?
  • Hoe kunnen we processtappen beter op elkaar af stemmen en capaciteiten integraal sturen?
  • Hoe kunnen we effectief de variabiliteit minimaliseren en de flexibiliteit vergroten?
  • Hoe voer ik een goede analyse uit, zodat inzicht wordt verkregen in het werkelijke probleem en suboptimale oplossingen worden voorkomen?

Programma en praktijkopdracht

Het programma bestaat uit 3 blokken van 2 dagen plenair onderwijs, in combinatie met een praktijkopdracht die je uitvoert in je eigen ziekenhuis. Je moet er rekening mee houden dat de studiebelasting voor het uitvoeren hiervan 16 tot 24 uur bedraagt, buiten het volgen van de bijeenkomsten.

Data

De leergang start in het voorjaar en in het najaar. De eerste dag duurt van 09.30-21.00 (incl. diner). De tweede dag is van 09.30-17.00 uur. 

Resultaten

  • Je beschikt over een combinatie van modellen, tools en pragmatische oplossingen voor het beheersen van logistieke vraagstukken.
  • Je hebt een nieuw denkkader ontwikkeld voor de inrichting en besturing van zorgprocessen.
  • Je bent in staat om de logistieke principes toe te passen in de eigen werksituatie.
  • Je leert om te gaan met het krachtenveld van zorgprofessionals en management en hoe de veranderingen door te voeren.

Voor wie

De Masterclass Patiëntenlogistiek & Capaciteitsmanagement is geschikt voor NVZ-leden die werkzaam zijn als bijvoorbeeld zorgmanager, directiesecretaris, hoofd opname, teamleider zorg, beleidsmedewerker of afdelingshoofd.

Voorwaarden voor deelname

Deelnemers hebben hbo-/wo- werk- en denkniveau en zijn tenminste 5 jaar werkzaam in de curatieve zorg. Basiskennis van Excel is een pré.

Hotelovernachting

Als je wil overnachten, kun je direct bij het hotel een kamer reserveren. Dit kan via de website kontaktderkontinenten.nl, via e-mail receptie@kontaktderkontinenten.nl of via telefoon 0346 35 17 55. De kosten van een of meer overnachtingen zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen. We raden je aan tijdig te reserveren.

Algemene voorwaarden

Op deze cursus zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

Aanmelden of meer informatie?

Bekijk de studiegids met uitgebreide informatie over de Masterclass Patiëntenlogistiek & Capaciteitsmanagement. Wil je je aanmelden voor de Masterclass Patiëntenlogistiek & Capaciteitsmanagement? Kijk dan in het evenementenoverzicht voor actuele data.

Heb je een vraag over deze of andere trainingen van de NVZ? Neem dan contact op met Heleen Steenbeek via 06 12 17 80 90 of stuur een e-mail naar trainingen@nvz-ziekenhuizen.nl.

Deel kennis en ervaringen op NVZ Kennisnet

Wil je kennis en ervaringen delen met andere NVZ-leden? Word dan lid van NVZ Kennisnet en meld je aan voor relevante werkgroepen. Leden van NVZ kunnen lidmaatschap aanvragen van NVZ Kennisnet voor gedetailleerde inhoudelijke informatie over diverse onderwerpen.