Main content

Griepvaccinatiecampagne

Vanwege alle COVID-19-maatregelen is het afgelopen jaar geen enkel griepgeval gemeld. Deskundigen denken dat er mogelijk een rebound van het griepvirus kan komen in de winter van 2021/2022. Om de risico’s van de griep binnen zorginstellingen te verkleinen, heeft de NVZ samen met ActiZ een griepvaccinatiecampagne ontwikkeld.

Om de druk op de zorg beheersbaar te houden, is het van groot belang dat zorgpersoneel zich niet alleen laat vaccineren tegen COVID-19, maar zich ook laat inenten tegen de griep. Inenten doe je namelijk niet alleen voor jezelf, maar ook voor je patiënten, je collega’s en je naasten. Naast de covidvaccinatie is ook de inenting tegen griep #zogeprikt.

#Zogeprikt

Met een vaccin neemt de kans op griep aanzienlijk af. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek. Het is dus van groot belang dat iedereen die bij een zorginstelling werkt zich laat vaccineren. Daarom is de nieuwe griepvaccinatiecampagne #zogeprikt ontwikkeld. De vorige campagne, die startte in 2018, droeg de naam #voorkomgriep. De vaccinatiegraad onder ziekenhuismedewerkers steeg van 13 naar 40%.

Campagnetoolkit

Op zogeprikt.nl kunnen zorginstellingen een campagnetoolkit downloaden om naar eigen inzicht in te zetten. De toolkit bevat:

  • Een handleiding die inspiratie en houvast biedt voor het organiseren van een interne griepvaccinatiecampagne in het eigen ziekenhuis of categorale instelling;
  • Verschillende materialen zoals posters en visuals voor social media die je zowel vóór als tijdens de griepprikperiode kunt inzetten;
  • Een campagneplan waarin staat hoe je deze materialen kunt inzetten.
     

In 2020 organiseerden verschillende zorgpartijen, waaronder de NVZ, het webinar ‘Een griepprik: waarom zou ik?’. Kijk het webinar terug. Of bekijk de veelgestelde vragen en antwoorden over de griepprik. 
 

Meer over patiëntveiligheid